Nu veți ajunge departe în Social Media bazându-vă doar pe cele mai bune practici.

Inovația este esențială.
Gândiți-vă la cele mai bune practici ca fiind regulile fundamentale pe care ar trebui să le urmați.

                          După ce stăpânești standardele stabilite, le poți modela sau ignora în mod creativ pentru a-ți îmbunătăți marca. Aceasta ar putea însemna utilizarea unei caracteristici specifice într-un mod cu totul nou.

                         Acest lucru nu înseamnă să împărtășiți o fotografie interesantă pe contul de Instagram al companiei, doar pentru a obține o reacție. Toate companiile urmează cele mai bune practici de Social Media până într-un anumit punct, dar din această cauză tind să folosească Social Media în același mod, oferind o experiență similară pentru clienți.
Nu numai că trebuie să cunoașteți cele mai bune practici, dar de asemenea, se necesită o abordare puternică a ceea ce înseamnă compania. Gândiți-vă cum puteți atinge obiectivele de marketing, prin utilizarea Social Media în diferite moduri care încorporează valorile companiei.

Un exemplu vine din Campania pentru Drepturile Omului:

Acum nu trebuie să urmărești o problemă națională pentru a fi inovator pe Social Media, ar trebui să vă gândiți la cauzele și credințele care sunt legate de marca promovată.

Un alt mod de a inova pe Social Media este de a sfida așteptările.

                    Consumatorii știu că se pot plânge la mărci pentru a primi asistență la o problemă de servicii pentru clienți. Se așteaptă ca o compania să fie plină de grație și plină de respect în fața răspunsurilor pe Social Media.

Într-o zi, cu toate acestea, aceștia au decis însă să adopte abordarea opusă.


                         Recent un lanț de fast-food a răspuns clienților pe Twitter, cu un tweet, comentariul fiind unul de natură negativă. Cu toate acestea, ei nu au atacat pe nimeni. În schimb, au preluat reacțiile neproductive, cum ar fi McDonald’s este un restaurant mai bun și le-au răspuns într-un mod elegant. Răspunsurile au primit tone de atenție pe Twitter plus o mediatizare excesivă în mass-media. 

    Trebuie să te gândești la așteptările publicului tău pe rețelele sociale.

Inovația este cu siguranță un proces de încercare.

Uneori veți face ceva unic pe rețelele sociale, având un impact original și bine primit și alteori nu veți primi reacții. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Prin folosirea acestui blog accepti Politica de confidentialitate

error: Articolele (texte+imagini) publicate de Corina Dobritoiu se află sub protecția legilor privind drepturile de proprietate intelectuală (cum ar fi – dar nu limitativ la Legea nr. 8 din 14.03.1996 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 60 din 26.03.1996 privind drepturi de autor și drepturi conexe). Reproducerea oricărui material scris sau ilustrativ din aceste articole este categoric interzisă în lipsa consimțământului prealabil al autorului.